Széchenyi-liget

A Széchenyi-liget Szentes szívében terül el, csaknem 500 méterre a központtól. A liget a Kurca-folyó által övezett természetvédelmi területen helyezkedik el. 

1846 nyarán látogatott el Szentesre Széchenyi István, amikor a Tisza szabályozása ügyében fáradozva megpihent itt. A helyiek nem felejtették el, hogy az árvíz-mentesítési munkálatoknak köszönhetően csökkent az árvízveszély, illetve élénkült a térség területeinek gyarapodása. Szentes Város Községi Választmánya ezért nevezte el a ligetet a legnagyobb magyarról, Széchényi Istvánról. 

Fotó: termalfurdo.hu , Szöveg: szallas.hu

Csallány Gábor kiállítóhely

 Az 1869-ben épített egykori vendéglő klasszicista stílusú, és 1949 óta folyamatosan múzeumként működik.

Jelenleg is kiállítóhelyként várja az érdeklődőket, állandó kiállítása van: Múzeum a múzeumban – múzeumtörténeti tárlat. Az állandó kiállítás mellett időszaki kiállítások várják a múzeumbarátokat.
A fentieken kívül itt tartják a régészeti gyűjteményt és adattárt. A gyűjtemény többi része a megyeházi épületben van elhelyezve (néprajz, képzőművészet, stb.).

Fotó és szöveg: szentes.hu

Strand

strandon sokféleképpen pihenhet kedves vendégünk aktívan és passzívan egyaránt. A nyugalmat kedvelők termálmedencéket, szaunát és pezsgőfürdőt, a sportolni vágyók sportmedencéket és csúszdákat vehetnek igénybe. Ugyanitt zajlanak az úszóversenyek, vízilabda-mérkőzések, s olykor fesztiválok is. Igaz tehát a szlogen, mely szerint Szentes városa kitűnő lehetőséget nyújt az egészség megőrzésére, illetve annak helyreállítására nullától százéves korig, egyedülállóknak és családosoknak egyaránt.

Fotó és szöveg: szentes.hu

Kossuth tér

A Kossuth tér Szentes város főtere, középületei egyre szebb formát öltve díszítik a várost. Kossuth Lajos – Jókai Mór és Vasvári Pál társaságában – 1848. október 1-jén a mai Ady Endre utcán át hajtott a régi városházára. Nagy hatású toborzóbeszédét a tér délkeleti részén mondta el, ahol Tóth István által készített szobrát 1934-ben felállították.

Fotó és szöveg: szentes.hu

Református Nagytemplom

A tér északi oldalán Szentes legjellegzetesebb épülete, a kora klasszicista Református Nagytemplom áll (1808-1826). Tűzfigyelő, körerkélyes tornyának alsó része 1774-ben készült. A templom az ország egyik legnagyobb, az Alföld leghosszabb hajójú temploma. Befogadóképessége 3500 fő, amellyel Szentes városának legnagyobb befogadóképességű épülete. 

Fotó és szöveg: szentes.hu